Călătorii

Când balta are păstrăv

Că tot se pregătește capitala noastră dragă de câteva zile caniculare, în care asfaltul de nu foarte bună calitate se va modela după mulțimea de tocuri în căutare de umbră, înghețată sau limonadă rece, mă grăbesc să vă povestesc despre un alt loc de refugiu (non-urban), pe care l-am descoperit weekendul trecut.

Am aflat de el de la finii noștri, care se ocupaseră să rezerve un loc tocmai bun pentru a petrece o mini-vacanță liniștită, împreună cu cei mici. Deloc surprinzător, date fiind înclinațiile pescărești ale finului Ciprian, de data aceasta am pornit înspre o păstrăvărie modernă, dotată cu loc cazare și aflată într-un sătuc de la poalele munților, nu departe de zona orașului Câmpulung, în Argeș.

Tocmai bine ce am părăsit o capitală unde temperatura trecuse binișor de 37 de grade, iar după un drum cu mașina destul de obositor, care a durat vreo 3 ore (oboseala fiind cauzată de multitudinea gropilor din asfalt, dar mai ales de un șir nesfârșit de semafoare prost sincronizate, aflate la marginea unei suite de lucrări rutiere unde, de fapt, nu lucra nimeni), am ajuns, ultimii din grup, la binemeritata răcoare.

IMG_1072

Păstrăvăria se afla la poalele unui deal încă împădurit (zic ,,încă”, pentru că în miez de noapte mi s-a părut că aud o șoaptă de drujbă harnică, pusă pe furat de lemne) și adăpostea o pensiune liniștită, unde puteai zăbovi câteva zile pentru a te odihni însoțit de susurul celor circa 5-6 bazine pline cu pește și al unui pârâiaș natural.

Cazarea era decentă, în concordanță cu standardul de trei margarete afișat. Camerele și paturile erau relativ mici, însă destul de curate și compensând cu un mic balcon ce funcționa drept ușă către verde în timpul zilei și poartă către cerul senin și înstelat noaptea. Nu știu dacă, la munte fiind, v-ați uitat de curând în sus, după ce soarele s-a dus la culcare. Dacă n-ați făcut-o, vă încurajez să nu ratați ocaziile! Și luați și o legendă a constelațiilor, e rost de o istorisire pentru cei mici, departe de poluarea uzuală a orașului care, printre altele, ne răpește bucuria de a vedea stelele, cu tot farmecul lor.

Pe lângă pensiune, în complex se mai regăseau: un restaurant semi-deschis cu terasă, un loc de joacă pentru copii, un teren de tenis (artificial) și câteva căsuțe răzlețe, cu mici foișoare amenajate, din care una părea să se laude inclusiv cu o șură.

IMG_1191

Mi-a plăcut în mod special decorul zonei de restaurant, și m-am bucurat din plin de numeroasele ghivece cu flori colorate, așezate de-a lungul bazinelor din fața pensiunii.

IMG_1078

Iubesc florile, v-am spus? Nu prea mă pricep să le ajut să supraviețuiască, dar aceasta e o cu totul altă poveste (Știu ce gândiți. Nu, nici cactușii nu rezistă uneori în compania mea…)

IMG_1084

De asemenea, un aer foarte plăcut îi dădeau locului decorațiunile din lemn, cu iz ușor istoric, românesc, precum și indicatoarele așezate cochet, din loc în loc.

IMG_1076

Distracția copiilor nu a fost însă locul de joacă, așa cum ne-am fi așteptat, ci pârâiașul vesel (cu o adâncime atât de superficială încât putea fi străbătut ușor cu piciorul, ATV-ul sau căruța, după nevoie) în care au putut arunca, timp de minute bune, cu toate pietricelele, pietrele și chiar bolovanii de pe mal, fără mari riscuri de a(-și) produce accidentări serioase.

IMG_1174

Pe lângă asta, padocul cu animăluțe, pe care le-au tot îmbuibat cu iarbă, a ocupat un loc de top în preferințele celor mici. Au găsit acolo porumbei, găinușe moțate, iepuri dar și un păun.

Îmi imaginez însă că, pe lângă faptul că proprietarul pensiunii cu siguranță nu este chiar un iubitor de animale (altfel le-ar fi apreciat mai mult pe cele aflate libertate), și somnul acestuia este destul de adânc, întrucât în liniștea nopții ne-am bucurat de un continuu concert al domnului cel frumos colorat, cu coadă înfoiată. Iată-l! Noroc că e frumos, ca să pot să-l iert, până nu îmi răsună iar în minte strigătul tipic, greu de reprodus (că doar s-au scris și legende pe tema asta), înmulțit cu o mie. Cel puțin.

img_1127.jpg

Zice-se că au existat și doi ponei în complex, până nu demult, dar aparent un vizitator nocturn ,,bine-voitor” a hotărât că ar putea să și-i însușească fără voia proprietarilor. Șanse bune sunt să-i întâlniți pe vreo plajă din Mamaia, mi-e teamă!

Am avut și noi, adulții, o distracție, pe care am împărțit-o, cu rândul, cu cei mici. Nu, nu este vorba despre pescuit, deși, în mod evident, era și aceea o opțiune pentru unii dintre oaspeți.

Ați ghicit? Ei bine, și de data aceasta, pe lângă băncile cu leagăn, atârnate la umbră, printre copaci, ne așteptau câteva hamace. Destul de rudimentare, însă suficient de încăpătoare cât să vâri într-unul doi țânci de 3-4 ani, să-i ascunzi bine și să-i legeni destul de tare cât să răsune toată valea de râsete zglobii. Bine-dispune mai bine decât berea, vă asigur.

IMG_1195

De mâncat am mâncat bine, întrucât grătarul veritabil își lăsa amprenta asupra majorității bucatelor cu specific românesc și local. Doar de servire n-am fost foarte încântată în mod constant, cred că din acest punct de vedere încă ar fi loc semnificativ de îmbunătățiri. Cineva mi-a adus aminte că sunt undeva, la țară, în România. Știu, dar pretențioasă probabil că rămân, indiferent de mediu…

Din multitudinea de bucate gustate, cele mai bune au rămas însă frăguțele, culese cu mare entuziasm, în special de către cei mici, de pe marginea apei. Și cred că puțin din parfumul lor am regăsit și în limonada de fructe de pădure pe care o serveau la restaurant.

IMG_1165

Una peste alta, am petrecut plăcut, până duminică dimineața, când o răceală nesuferită ne-a zorit înapoi către jungla de asfalt mai repede decât planificasem.

Și, iată astfel, a mai trecut un weekend și am mai descoperit un loc nou, pe meleaguri românești. La Brătioara. Vom mai bate probabil și altădată la ușa lor, într-o zi de vară cu soare.

IMG_1105

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s